Gastroskopija je dijagnostička metoda koja služi za pregled gornje probavne cijevi kako bi se dobio uvid u izgled, funkciju i prohodnost jednjaka, želuca i početnog dijela dvanesnika. Pri pregledu se mogu uzimati uzorci sluznice radi patohistološke analize. Pretraga se preporučuje osobama s bolovima u žličici, osjećajem nadutosti, žgaravicom, a osobito bolesnicima s otežanim gutanjem, anemijom, gubitkom na tjelesnoj težini te crnom stolicom.

Endoskopske pretrage neki pacijenti podnose bez problema, ma da je za neke pacijente jako stresno i teško. Neki imaju nizak prag boli, nekima je teško progutati gastroskop, neki ne žele osjetiti nikakvu nelagodu pa se odlučuju na endoskopsku pretragu u anesteziji.

GASTROSKOPIJA POD ANESTEZIJOM

Gastroskopija pod anestezijom je siguran rutinski zahvat. Mišljenje o anesteziji daje specijalist anesteziolog. Kratkotrajna intravenozna anestezija – privremeni gubitak svijesti, praćen neosjetljivošću na bol i opuštanjem mišića. Tijekom anestezije prati se srčana aktivnost, koncentracija kisika u krvi i krvni tlak. Cijeli postupak nadzire liječnik anesteziolog.

Što treba znati prije gastroskopije?

  • Šest do osam sati prije pretrage ne smije se konzumirati hrana i pića
  • Ukoliko uzimate lijekove iz skupine inhibitora protonske pumpe terapiju je potrebno obustaviti mininamlno tjedan dana prije predviđene pretrage
  • Pri dogovoru za pregled potrebno je navesti terapiju koju uzimate ( naglasak na lijekove koji spriječavaju zgrušavanje krvi i lijekove za liječenje šećerne bolesti)