Stranice o estetskoj kirurgiji smo zamislili kao kratki vodić kroz estetsku kirurgiju.Na taj smo Vas naćin željeli upoznati sa svim pozitivnim i negativnim stranama estetske kirurgije.

S obzirom da je estetska kirurgija vrlo širok pojam koji obuhvaća gotovo sve grane medicine, bit će nam drago da nas za dodatne informacije kontaktirate telefonom ili email-om.

Liposukcija i celulit

Liposukcija je kirurška metoda kojom se pomoću vakum pumpe isisava masno tkivo nakupljeno na određenim djelovima tijela pa se time reducira kontura tijela na tako deformiranom mjestu. Danas koristimo isključivo tumescentnu hidroliposukciju. To znači da se u dio tijela iz koje ćemo isisati mast prije operacijskog zahvata pod tlakom infiltrira posebno priređena otopina kojom se spriječava krvarenje i ujedno se razbijaju masne stanice.

Dobra tehnika liposukcije zahtjeva u pravilu dva reza; jedan nasuprot drugog od kojih je svaki veličine tri milimetra. Deset minuta nakon što smo inicirali otopinu, s posebnom kanilom istunelira se masno tkivo tzv.cris-cross tehnikom tako da masno tkivo poprimi oblik spužve. Sad se kanilom obično veličine oko sedam milimetara, koja je priključena na vakum pumpu, pod stalnim tlakom 0.5-0.8 bara, aspirira masno tkivo iz tog područja. Profesionalno napravljena liposukcija završava onog trenutka kada kirurg u svakom području u kojem je evakuirao mast može podignuti kožu tako da mu se na korespodentnim mjestima prsti ne dodiruju. To znači da ispod kože mora ostati 1-2 cm masnog tkiva. U protivnom, ako bi se aspiriralo svo masno tkivo stvorila bi se prvo abnormalna anatomska situacija na tom području jer bi mišićno tkivo koje je ispod kože došlo u direktni kontakt s kožom što ne postoji nigdje u čovječem tijelu, a osim toga estetski rezultat bio bi potpuno nezadovoljavajući, jer bi na tom mjestu došlo do iregulacije kože, a što bi bila posljedica fiksacije kože za mišićno tkivo.

Što je to celulit i da li se celulit može liječiti liposukcijom?

Riječ celulit nije pravi medicinski izraz i većina ga ljudi povezuje s iregulacijama na površini kože. Taj izraz su uveli francuski autori, a zapravo je proteinska degeneracija u koži i njezinim potkožnim strukturama.

Te su promjene daleko najčešće kod žena, a izuzetno rijetko kod muškaraca. Razlog tome je histološka struktura kože žena i njenog odnosa prema mišićnim fascijama (mišićne ovojnice). Histološke analize kože i potkožnog tkiva nedvojbeno su dokazale te različitosti (slika 1).

U žena arhitektura potkožnog tkiva građena je tako da okomito postavljene vezivne trake dijele masno tkivo u komorice 0.5 x 1.5 cm te tako potkožno tkivo fiksiraju za mišićne ovojnice. I mali pomaci masnih nakupina u komoricama zbog njenog nakupljanja, koje je najčešće vezano uz dob, reflektiraju se na površinu kože i izazivaju fenomen madraca ili narančine kore.

Nasuprot tome u muškaraca potkožno tkivo je tanje u odnosu na žene, a vezivne trake nisu postavljene okomito već tvore strukturu poput mreže i time spriječavaju pomak masnog tkiva prema površini kože. Zato celulit nije normalna pojava kod muškaraca.

U svijetlu tih saznanja, logično je da se standardnom liposukcijom celulit ne može liječiti, a pogotovo ne raznim dijetama, masažama ili tzv. limfnom drenažom jer to apsolutno ne odgovara činjeničnom stanju.